0 comentaris
16:45
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Alcover rehabilitarà el convent franciscà de Santa Anna per construïr-hi un gran equipament cultural
L'ajuntament d'Alcover aprovarà en sessió plenària del proper dilluns el Pla Director de Rehabilitació del Convent de Santa Anna on es plantegen les fases i el conjunt d'intervencions necessàries per la co
  
Aquestes obres serviran per conservar aquest important valor patrimonial del poble i ubicar-hi un equipament de grans dimensions que aculli una sala polivalent per espectacles de gran format i la construcció de diferents espais dedicats a les entitats, aules i tallers. L'estat de degradació extrem del convent i les grans dimensions d'aquest han motivat la redacció d'un Pla Director que contingui els diferents aspectes constructius, on s'assenyalin els valors patrimonials a preservar i planificar en un termini prudent de temps la consolidació dels elements principals.

El Convent de Santa Anna es un dels edificis més importants del poble. Situat al nord del nucli urbà juntament a la carretera de Mont-ral, és un exemple únic d'antic convent de fora muralla al Camp de Tarragona. Catalogat com a Bé Cultural d'Interés Local va ser fundat el 1582 durant el mandat de l'arquebisbe Antoni Agustín juntament amb els convent de Tortosa, Escornalbou, Riudoms o el d'Horta de Sant Joan. Al 1617, a l'edifici s'hi va afegir l'església annexa que es contempla rehabilitar. El convent i els monjos que l'habitaven van tenir un paper important en l'activitat cultural del poble on s'hi acollia una biblioteca, la llibreria o s'impartien classes per part dels mateixos monjos.

Posteriorment, a causa de la desamortització, al 1836 l'edifici va passar a ser de titularitat municipal i es va obrir el convent a diferents usos i transformacions arquitectòniques: primerament, com a
hospital de pobres, habitatges particulars, escola de monges o fàbrica de teixits.

A partir de 1920 fins l'any 1973, el convent va acollir el quarter de la Guàrdia Civil. Les dimensions i les característiques del convent de l'antiga esglèsia així com la situació propera al poble del conjunt del convent fan pensar en la ideoneïtat per habilitar-hi un espai de sala d'actes culturals, d'exposicions i teatre per acollir l'àmplia oferta cultural del poble.

Descripció de l'edifici
Amb una única nau amb senzills murs, el convent segueix la tipologia general dels edificis franciscans. Al voltant del claustre de dues alçades se situen les dependències monàstiques. El sostre de la planta baixa és de volta d'aresta i la teulada superior de coberta
inclinada. L'església, d'una sola nau de cinc trams, conserva la capçalera poligonal amb vuit capelles laterals entre els diferents contraforts que la rodegen. El conjunt conventual que es troba al voltant del claustre disposa de tres plantes connectades per una escala principal on s'hi troben les dependències per a usos comuns com les sales de visita, el refectori, la cuina, els magatzems, quadres, sacristíes, sala capitular o dormitoris.

Els canvis produïts i els diferents usos que se li ha donat al convent no han esborrat elements de la primera construcció. La superfície construïda del convent i l'església representa més de 3.000 metres quadrats.

Etapes i Actuacions previstes
Donada la situació en què es troba l'edifici, el Pla Director contempla primerament accions de reforç estructural de les muralles del convent, la protecció dels murs mig esborrats, assegurar els forjats estructurals de l'edifici i recuperar les voltes, així com la recuperació de cobertes.

Aquesta primera fase té un pressupost de 1.900.000€. A partir de la recuperació i consolidació de l'edifici es planifica i es preveuen les següents etapes de construcció, adaptades a un programa funcional que definirà l'ús que se li donarà a l'edifici.

La SEGONA ETAPA preveu la rehabilitació de l'edifici per a la construcció d'un equipament cultural. El claustre serveix com a element de circulació i pas, conservant l'escala existent i
adaptant diferents ascensors per a l'accés a la part superior del claustre. La planta baixa es destinarà a zones d'accés, recepció, espais per a activitats culturals (aules i tallers) mentre
que la segona planta es destinarà a petits espais per les entitats culturals i serveis administratius de l'equipament. El pressupost d'aquesta etapa és de 2.525.000€.

La TERCERA ETAPA preveu la rehabilitació funcional per a un equipament cultural a l'antiga església conventual. Aquest espai serà destinat a un espai polivalent, sala d'exposicions, conferències, actes de gran format. Aquesta està pressupostada en 1.950.000€.

La QUARTA ETAPA de rehabilitació inlou l'arranjament de l'entorn i urbanització dels voltants del Convent, amb l'ajardinament de la zona i la construcció d'un aparcament, amb un cost de 450.000€.

El conjunt de les actuacions incloses en el Pla Director de Rehabilitació del Convent de Santa Anna estan pressupostades en 6.825.000€.
Redacció TT - 22/12/2008 - 16:45h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.