0 comentaris
12:24
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Unió de Pagesos denuncia la manca d’inversió del DAR en recerca i desenvolupament
La limitació en l'ús de fitosanitaris comportaran unes pèrdues 868 Meur en l’agricultura catalana
  
Les futures propostes legislatives del Parlament Europeu sobre fitosanitaris, que limiten el seu ús i la seva comercialització i que actualment estan debatent els eurodiputats, comportaran unes pèrdues econòmiques directes anuals de 868 milions d’euros en l’agricultura catalana i suposaran la desaparició del 85% dels productes i matèries actives utilitzats actualment. Així ho ha afirmat Unió de Pagesos, que denuncien la manca de voluntat del Departament d’Agricultura per donar impuls a la recerca i desenvolupament de noves tècniques i mitjans alternatius que ajudin a combatre les plagues i malalties dels conreus.

La decisió dels eurodiputats d’endurir les condicions d’ús i comercialització de productes fitosanitaris tindrà greus conseqüències sobretot en l’agricultura mediterrània, la més afectada per plagues, ja que l’eliminació del 85% dels productes que actualment s’utilitzen al camp, especialment els insecticides, reduiran les possibilitats de combatre amb èxit plagues i malalties.

En el cas de l’agricultura catalana, l’eliminació de productes fitosanitaris tindrà unes repercussions directes en els diferents cultius. En alguns conreus com l’olivera i l’horta les conseqüències ja es comencen a notar i, actualment, no resten productes comercials registrats i efectius per lluitar contra algunes de les principals plagues. En fruita dolça, la producció de la varietat blanquilla podria arribar a ser del tot inviable i en el cas dels perers hi haurà seriosos problemes per controlar la psil·la. En l’agricultura ecològica i en l’arròs, desapareixeran alguns productes fitosanitaris de gran eficàcia. Pel que fa a la fruita seca, hi ha una manca de recerca en el coneixement de fongs i en sistemes de lluita per combatre’ls; i en el conreu de la vinya, és necessari trobar solucions a la possible caiguda de fitosanitaris amb coure per lluitar contra la míldiu.

Davant d’aquest escenari negatiu en què la protecció fitosanitària es veurà amenaçada, Unió de Pagesos denuncia la manca de voluntat del Departament d’Agricultura per apostar per la recerca i el desenvolupament en noves tècniques i mitjans que esdevinguin una alternativa als productes i matèries que desapareixeran. La despreocupació del DAR per aquest tema és una realitat, tal com es desprèn de la davallada dels recursos de l’IRTA previstos en el projecte de Pressupostos de la Generalitat.

En termes generals, Unió de Pagesos alerta que la normativa provocarà el trasllat a altres països de la major part de la producció de la Unió Europea i comportarà un augment dels preus de les matèries primeres i dels aliments manufacturats com a conseqüència de l’encariment dels tractaments i de les creixents pèrdues de producció.
Redacció TT - 25/11/2008 - 12:24h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.