ERC, ECP, la CUP i JxCat donen el vist-i-plau a uns comptes municipals que preveuen destinar 17 MEUR en inversions
  
L’Ajuntament de Tarragona ja té aprovat el pressupost municipal per a l’any 2021. Amb els vots a favor d’ERC, ECP, la CUP i Junts per Tarragona ha aconseguit tirar endavant uns comptes on hi figuren 17 milions d’euros en inversions. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït el suport dels grups municipals que hi ha votat a favor.

“Aquests pressupostos estan fets en el marc d’incertesa que vivim actualment. Són uns pressupostos amb uns objectius clars: reactivació econòmica, creació de llocs de treball i compromís social. En definitiva, uns comptes on figura un increment del 35% en inversions respecte a l’any passat. Uns comptes reals i sòlids que serviran per fer front a les necessitats derivades de la Covid-19, per reactivar la ciutat en un moment determinant”, ha remarcat l’alcalde. “En definitiva -afegeix Pau Ricomà- és el pressupost de les inversions perquè creiem en la inversió com a eina de reactivació econòmica”.

Per la seva part, el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny, ha subratllat que “els anys 2020, 2021 i 2022 de segur que seran anys marcats per una crisi sanitària, i econòmica sense precedents dins de la història contemporània del món en què vivim, del nostre país i també de la nostra ciutat. Una crisi econòmica que ha portat, de cop, a una davallada del PIB de l’ordre del 12 %, amb un atur que supera al 21% i que fa estralls en els sectors de la restauració, del sector comercial i del turisme. Un any el 2020 marcat pels ERTOS, per una baixada d’activitat de cop sense precedents en la història recent. L’Ajuntament no tan sols ha hagut de refer i planificar la manera de donar els millors serveis possible a la ciutadania, sinó que ha de planificar i impulsar totes aquelles iniciatives que ens facin d’una banda pal.liar els efectes de la crisi, com també les iniciatives que facin sortir de la crisi econòmica que vivim. Perquè de les crisis se'n surt no s'espera que passin. La inacció no és una opció per sortir de les crisis”.

Fortuny ha remarcat que el pressupost aprovat assegura els ingressos i “en conseqüència, la capacitat de despesa i d’inversió. Estem presentant uns pressupostos que suposen un punt de partida per l’any 2021 i que han de continuar de segur encara l’any 2022. Un pressupost que controla aferrissadament la realitat actual que vivim. Uns ingressos el qual es destinaran a amortitzar més de 12.4 M€, la qual cosa suposa la despesa corrent puja 150.8 M€, és a dir 2.2 M€ menys respecta al pressupost de l’any 2020. Si considerem per exemple l’aportació addicional respecta al 2020 a la EMT és de 1.9 M€ i altres ens trobem amb una davallada de més de 4 M€ de les coses que en corrent podem fer a hores d’ara. Aquesta davallada hauria estat superior si no s’hagués fet també estalvi per exemple en el contracte d’incineració de residus de més del 5%, i la qual cosa respon a una millor gestió en la recollida selectiva que fa la ciutadania de Tarragona”.

‘El pressupost de les inversions’

El pressupost contempla un paquet d’inversions i operacions de transferència de capital que serviran per impulsar la reactivació econòmica de la ciutat. En aquest sentit, els comptes reflecteixen inversions per transformar alguns punts de la ciutat, així com intenta donar resposta a peticions històriques dels barris. Les apostes per l’any vinent són en Patrimoni Històric, en Cultura, en Educació, en la Inclusió i el manteniment de les zones verdes i els parcs infantils i la mobilitat.

Les inversions serviran per a la creació d’una zona lúdico-esportiva a Sant Salvador, una plaça esportiva que donarà servei als barris de l’Albada, la Floresta i Parc Riu Clar, i la creació d’una plaça verda a tocar de l’institut Torreforta¡. També contempla la renovació diferents àrees de jocs infantils, les millores al Parc Francolí i la instal.lació de càmeres de videovigilància a Llevant.

El pressupost també preveu el soterrament de les línies elèctriques en una plataforma única al Serrallo, la transformació del carrer Canyelles i el carrer López Peláez en espai per a vianants. Així com la creació de la nova biblioteca a Sant Pere i Sant Pau, la remodelació de la biblioteca de Torreforta, el Centre d’Art a la Plaça del Fòrum i a la Tabacalera o la redacció del projecte del Teatre Metropol.

Els projectes de Patrimoni com són Porta Tàrraco, Cal L’Agapitu i la musealització de recintes. Les inversions també contemplen la gestió ambiental i forestal de l’Anella Verda, les millores i renovacions per l’eficiència energètica de l’enllumenat, la xarxa de carrils bicis i infraestructures en mobilitat sostenible, la instal.lació semafòrica a l’altura de la Savinosa, els equipaments informàtics i la renovació del mobiliari en centres cívics. “L’aposta decidida per l’esport reflectida amb la instal.lació de la gespa pel camp de rugbi, la manta tèrmica per la piscina olímpica, l’arranjament de les pistes de tennis de Sant Salvador, l’arranjament d’instal.lacions de camps de futbol i també la primera fase d’inversió en el pavelló de l’anella mediterrània, entre altres”, ha detallat el conseller d’Economia i Hisenda.

El pressupost també compta amb partides per a la millora de les escoles i el pla de modernització de polígons.

Uns pressupostos que contemplen una partida pels pressupostos participatius, per la subvenció a la rehabilitació d’habitatges de 1.1 M€, que anirà acompanyat per les mesures fiscals que s’estan tramitant de bonificació de l’ICIO de 95% pels habitatges anteriors al 1975 i a més la proposta de bonificació de l’IBI per l’any 2022 dels habitatges que instal.lin elements com plaques solars i altres mesures mediambientals.

El pressupost en despesa ordinària per l’any vinent serà de 163.292.875 euros, és a dir, 1.724.175,86 euros menys que l’exercici anterior. Aquesta rebaixa, del 1,04%, en el pressupost s’explica per tres motius:

1. Es preveu recaptar 5.342.300 euros menys respecte l’any passat degut a la davallada en els impostos, les taxes i els preus públics.

2. La davallada de la plusvàlua d’un 27% menys respecte l’any passat. És a dir, això representa 1.850.000 euros menys al pressupost a causa de la frenada de l’activitat econòmica.

3. La taxa turística, que baixa un 92%, és a dir, s’ingressaran 225.000 euros menys per aquest concepte respecte a l’any passat

4. Els ingressos de La Canonja, que continuen retrocedint a causa de l’acord econòmic que es deriva de la segregació i que representa una rebaixa de l’ordre de 370.000 euros anuals fins a arribar al 2026, on finalment el municipi veí es quedarà amb el 100% de la recaptació dels impostos provinents de la indústria química.
“Hem fet un exercici de contenció econòmica molt gran, mantenint les despeses necessàries en cada àrea de l’Ajuntament”, remarca Fortuny.

Injeccions econòmiques de l’Estat i la Generalitat
Dos dels actius amb què comptaran els pressupostos per l’any vinent són els 2 milions d’euros provinents de l’Estat que correspon a la subvenció del transport públic. L’altra injecció econòmica vindrà de la Generalitat. En concret, 420.000 euros que s’ofereixen als ajuntaments per pal.liar la situació derivada per la Covid-19. Així mateix, a diferència d’altres anys, el romanent de tresoreria enguany es podrà utilitzar per a despeses corrents, quan abans només es podia utilitzar per pagar deute.

Les empreses municipals també s’han ajustat a la realitat pressupostària del moment. En aquest sentit, són uns pressupostos a la baixa, excepte el Patronat d’Esports que s’incrementa en 290.000 euros, l’Empresa de Desenvolupament Econòmic que puja en 1.900.000 euros i l’EMT, que incrementa el pressupost en 140.000 euros.
Redacció TT - 29/12/2020 - 17:21h
Carles
30/12/2020
19:05
No fotran res, ni un trist carrer arreglaran.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.