0 comentaris
18:42
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Aquest dijous dia 15 de gener ha començat la commemoració del setantè aniversari de la fi de la Guerra Civil amb la inauguració oficial de l’exposició fotogràfica de Robert Capa
  
foto: Mauri
Aquest dijous s’ha inaugurat l’exposició organitzada pel Palau Firal i de Congressos de Tarragona amb el reportatge fotogràfic de Robert Capa del 15 de gener de 1939 a les comarques del Tarragonès, l'Alt i el Baix Penedès i al Garraf. Els tarragonins podran gaudir de l’exposició fins el dia 28 de febrer.

A continuació reproduïm la presentació de l’exposició per part del Comissari de l’Exposició Capa, aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra civil, Carles Querol.

Coincidint amb la commemoració del setantè aniversari de la Guerra civil ─ i dins el marc de la recuperació de la memòria històrica de la Segona República, de la terrible confrontació armada que entre 1936 i 1939 va patir el nostre país, de la postguerra i de la dictadura franquista─, es presenta l’exposició Capa, aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra civil. 15 de gener de 1939, basada principalment en el reportatge que el fotògraf hongarès Robert Capa
va realitzar en aquesta data a les comarques catalanes del Tarragonès, el Baix Penedès, l’Alt Penedès i el Garraf.

Durant la Guerra civil espanyola, els millors reporters de l’època, locals i estrangers ─molts dels quals aleshores eren encara uns desconeguts─, van viatjar als diferents fronts amb les seves càmeres per documentar gràficament aquell enfrontament armat. Entre els autòctons van destacar Agustí Centelles, Lluís Torrents, Josep Maria Sagarra, Carlos Pérez de Rozas, Pere Català Pic, Alexandre Merletti, Antoni Campañá i Josep Brangulí. La llista dels fotògrafs internacionals a la guerra d’Espanya inclou, entre d’altres, els noms de Georg Reisner, David Seymour, Gerda Taro i Robert Capa, tot els quals van prendre partit pel bàndol republicà, i Albert–Louis Deschamps i Víctor Horn que van cobrir la informació gràfica del bàndol nacional. De tots ells s’han pogut recuperar moltes de les seves fotografies que actualment ens permeten tenir una panoràmica completa del conflicte i ens ajuden a entendre millor els tràgics esdeveniments del període de guerra.

Tot i això, no s’havia localitzat mai un reportatge complert d’un aquests fotògrafs ,ara famosos, que tingués com escenari el territori comprès entre les ciutats de Tarragona i Barcelona, fet un dels darrers dies de la guerra, i que els protagonistes fossin els seus habitants i els refugiats que fugien per les carreteres.

És la primera vegada que es poden contemplar en una exposició totes juntes les imatges que Robert Capa va captar el 15 de gener de 1939. Això haurà estat possible gràcies , principalment, a la gentilesa de l’International Center of Photography de Nova York ─ i molt en particular de Richard Whelan ─, després de les gestions dutes a terme
als Estats Units l’estiu de 2006 per Oriol Querol i Ferré; així com de la implicació des del primer moment dels Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Penedès.

Són un testimoni de primera ma de la tragèdia que es va viure en aquestes quatre comarques els darrers dies de la guerra, quan desenes de milers de refugiats civils i militars es retiraven del front davant l’avenç de les tropes nacionals que el 18 de juliol de 1936 s’havien alçat en armes contra la República, i que aquell 15 de gener ja es disposaven a ocupar Tarragona després de l’esfondrament del front de l’Ebre.

Robert Capa, íntimament identificat amb la causa republicana, va immortalitzar l’èxode més dramàtic de la nostra història contemporània a les seves fotografies i, també, als textos que va redactar explicant el seu contingut. El seu relat és un complement imprescindible per a prendre consciència del drama humà que van viure els protagonistes de les imatges.

La localització sobre el terreny d’alguns dels indrets on Robert Capa es va aturar per fer les seves fotografies el 15 de gener ha estat fruït d’un meticulós treball de recerca que s’ha dut a terme per primera vegada i que s’ha lliurat oportunament a l’International Center of Photography de Nova York. Mai fins ara no s’havia pogut assenyalar amb absoluta precisió els carrers de Tarragona i els afores d’aquesta ciutat, i els indrets de les poblacions o dels termes
municipals del Vendrell, Bellvei i l’Arboç, al Baix Penedès; de Santa Margarida i els Monjos i la Ràpita , a l’Alt Penedès; i de Sitges i Castellet i la Gornal al Garraf, que Capa va retratar al llarg d’aquella jornada. Molt probablement, l’exhibició de tot el reportatge del 15 de gener contribuirà a identificar algunes localitzacions que encara no s’han pogut determinar.

Aquest treball de recerca geogràfica permet situar sobre el territori, en autèntica primícia, els esdeveniments que recullen les imatges al llarg del trajecte des de Tarragona fins a Barcelona, primer per la carretera que actualment identifiquem com la N-340 i després per la que sortint de Vilafranca del Penedès traspassa Sant Pere de Ribes en direcció a Sitges i finalment per la que per les costes del Garraf s’accedia a la capital catalana travessant
Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi, Cornellà i Esplugues.
L’exposició Capa, aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra civil és un homenatge a aquest fotògraf, però és, sobretot, un memorial en record dels milers i milers de catalans que van ser víctimes de la guerra i de la dictadura feixista i, també, un crit a favor de la concòrdia entre tots els pobles del món. L’amor per la pau en abstracte no té significat ni fortalesa sinó es basa en el coneixement dels horrors de la guerra.
Redacció TT - 13/01/2009 - 18:42h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.