0 comentaris
12:49
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La comunitat científica internacional confirma l’antiguitat del jaciment de la Boella de prop d’un milió d’anys
L’escorxador de mamuts guarda relació amb sistemes d’aprovisionament de l’Àfrica més remota
  
Foto de grup dels participants al workshop 2009 INQUA-IPHES - Jordi Mestre / IPHES
El registre arqueològic integrat per mamuts descobert a la Boella ha esdevingut la prova més consistent per determinar la cronologia d’aquest jaciment que se situaria en més de 800.000 anys. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat la trentena d’experts que durant tres dies han participat a la reunió científica Workshop 2009 INQUA-IPHES que del 7 al 9 de gener s’ha celebrat a La Canonja.

Josep Vallverdú, una dels coordinadors del workshop i director de les excavacions, ha manifestat: “Efectivament, tenim una sèrie d’evidències molt robustes i consistents per a precisar la cronologia de la Boella. Una de les dades cronològiques més precises són les restes de mamut, de l’espècie Mammuthus meridionalis, que té una antiguitat molt propera als 800.000 anys”.

El mateix investigador ha precisat que aquest moment “és molt rellevant en l’evolució humana i en la història natural recent de la Terra. Hi ha canvis ambientals i culturals prominents. Pel que fa al primer aspecte, s’instal•la una ciclicitat glacial interglacial amb períodes de 100.000 anys i es produeix un augment de l’aridesa que avança cap els biomes temperats”.

Vallverdú ha afegit que aquest nou escenari ecològic del 800.000 anys ”possiblement recull una sincronia en el medi natural, i concretament en evolució humana, perquè sembla que es produeixen canvis en el poblament i les estratègies de subsistència. Possiblement també cal esmentar la generalització dels campaments bases”.

En aquest sentit, l’escorxador de mamuts de la Boella “té relació –assenyala- amb modes d’aprovisionament observats anteriorment en l’arqueologia prehistòrica d’Àfrica més remota, però en el continent Euroasiàtic l’escassa documentació existent limita la construcció de teories més fermes sobre el comportament dels nostres ancestres”.

Per aquest motiu, “la Boella, junt a altres jaciments com TD6 de Gran Dolina, a Atapuerca (Burgos), obre el camí per a conèixer d’una manera fiable i argumentada la història dels ecosistemes i l’evolució humana fora d’Àfrica”, declara.

El workshop 2009 INQUA-IPHES ha suposat, en tot cas, “una primera aproximació per confirmar la cronologia de la Boella, però sobretot, ha servit també per posar en comú els problemes que es podran definir per tal d’encarar les futures recerques sobre evolució humana en el tram temporal de 1 milió fins a 800.000 anys abans del present”, conclou Josep Vallverdú.
Redacció TT - 09/01/2009 - 12:49h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.