0 comentaris
17:14
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Trobada científica internacional per donar a conèixer les darreres investigacions sobre el jaciment de la Boella de prop d’un milió d’anys
  
Personal investigador que treballa a diferents països del món es reuniran a La Canonja del 7 al 9 de gener per conèixer de primera mà els resultats preliminars de les investigacions que es desenvolupen a l’entorn del jaciment del la Boella, d’un milió d’anys d’antiguitat, ubicat en l’esmentat municipi, per iniciativa de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) amb la col•laboració de l’INQUA (Associació Internacional per a l’Estudi del Quaternari) que dóna suport a aquest tipus de reunions científiques. A més de la Boella, es tractarà d’altres jaciments del mateix període emplaçats al sud-est asiàtic, Xina, Síria i també a l’Estat espanyol.

La reunió, nomenada Workshop 2009 INQUA-IPHES té lloc al Castell de Masricard, amb el títol genèric Events singulars observats en registres arqueoestratigràfics: una perspectiva complementària als arxius continentals i marins d’alta resolució. “Un event és un canvi sedimentari provocat per factors com episodis volcànics, inundacions causades pel règim pluvial, incendis en períodes de sequera o de caràcter còsmic, com podria ser, en aquest darrer cas, l’impacte d’un asteroide sobre la sobre la Terra”, assenyala Marie-Agnès Courty, investigadora de l’IPHES – CNRS (Centre Européen de Recherches Préhistoriques) i coordinadora del workshop INQUA-IPHES juntament amb Josep Vallverdú, investigador de l’IPHES i director del projecte de recerca de la Boella.

Els assistents, per tant, debatran sobre les evidències del registre ambiental i cultural que apareixen en el canvi magnetoestratigràfic Brunhes d’Euràsia, que esdevé fa uns 800.000 anys. En aquest context, el Barranc de la Boella “és un projecte de recerca recent que pretén documentar la paleoecologia i l’arqueologia prehistòrica del camp de Tarragona durant el Plistocè inferior, és a dir, fa un milió d’anys”, remarca Josep Vallverdú. El mateix investigador assenyala: “a partir de la presentació d’aquesta excavació, s’avaluarà com el seu registre arqueològic pot proporcionar una perspectiva complementària als sediments continentals i marins que ja es coneixen, per tal de precisar el límit i les característiques del canvi ambiental de fa uns 800.000 anys”.

Mamuts i material lític

El jaciment de la Boella està integrat en les terrasses altes del riu Francolí. El 2007 es va efectuar una excavació d’urgència per membres de l’IPHES i van aparèixer restes de mamut de l’espècie Mammuthus meridionalis. També s’ha documentat un registre de producció in situ d’instruments de pedra associats a les restes de megafauna. “Aquestes troballes avalen l’ocupació humana de la regió de Tarragona a inicis del Plistocè mig, essent una de les datacions més antigues documentades a l’Estat espanyol”, indica Vallverdú.
Redacció TT - 02/01/2009 - 17:14h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.