Iniciades les excavacions arqueològiques a la zona de l'escena del Teatre romà
  
Aquest dilluns 27 de gener, s’ha iniciat la segona fase dels treballs d’excavació arqueològica al teatre romà de Tarragona, que formen part de la segona fase del projecte de recuperació i posada en valor del monument. Les tasques arqueològiques se centraran a la zona de l’hyposcaenium, l’àrea que quedava per sota del prosceni on hi havia la tramoia del teatre, i també es realitzaran sondeigs a les àrees annexes del monument.

El projecte de recuperació del teatre romà s’emmarca en el pla estratègic de posada en valor del monument que preveu la creació d’un futur Parc Arqueològic del Port de Tàrraco i que va ser presentat l’abril de 2018. Una aposta del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Tarragona que té per objectius principals garantir la conservació del monument i posar-lo a l’abast de la ciutadania, integrar-lo en la vida del barri i en el circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat de Tarragona, connectant la part alta amb la part baixa de la ciutat.

La primera fase d’actuació, recordem, es va centrar en la restitució volumètrica de la càvea i la seva adequació a la visita, i va comportar excavacions arqueològiques i tasques de conservació-restauració de les restes. Les excavacions van posar al descobert edificis i estructures prèvies a la construcció del teatre (segle I dC), com una àrea comercial formada per tabernae (botigues) i un traçat d’un carrer que discorria en paral.lel al moll del port romà. A l’altra banda del carrer es va identificar un altre conjunt de tabernae sobre el qual es construí posteriorment l’hyposcaenium del teatre. Aquestes troballes van aportar una informació fonamental per interpretar el conjunt del port romà de Tàrraco. Tot i això, no es va esgotar el jaciment.

Aquesta segona fase de treball compta amb una inversió de 80.422,71 €, finançada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i està previst que duri tres mesos. Els treballs van a càrrec de l’empresa RECOP Restauracions Arquitectòniques, SL i la direcció de les excavacions a càrrec de l’arqueòleg Jacinto Sánchez. La intervenció arqueològica intervindrà a les següents zones:

• Hyposcaenium: es tracta de l’espai situat sota l’escenari del teatre, delimitat per un mur davanter (fons pulpiti) on se situen les parelles de pous destinats als pals del teló i el gran mur posterior de fonamentació de la façana escènica (frons scaenae). Aquest espai, travessat per una gran claveguera central, va ser parcialment excavat l’any 1976, però sense esgotar la seqüència, i hi van quedar testimonis i separacions entre sondatges i els nivells inferiors, anteriors a la construcció del teatre, amb presència de murs i estrats relacionats. D’aquest punt procedeix la pràctica totalitat d’escultures i fragments arquitectònics de la façana escènica que es poden veure, actualment, a l’exposició TARRACO/MNAT, al Tinglado 4.

• Esplanada oriental del recinte del teatre romà: la intervenció arqueològica de l’any 2017 va permetre constatar la presència de restes d’interès arqueològic en punts que es consideraven esgotats, a l’àmbit situat a l’est de les tabernae, entre aquestes i el carrer Sant Magí. Sota un gruix important de runa contemporània, s’han pogut documentar restes molt arrasades d’estructures corresponents als moments anteriors a la construcció del teatre. Aquest fet fa que no es pugui descartar totalment l’existència de més restes en aquesta zona.

• Àrea monumental annexa: a l’oest del teatre pròpiament dit es troba una zona monumental annexa que se superposa a estructures anteriors d’època de l’emperador August. L’excavació arqueològica d’aquesta zona no ha estat exhaurida i, per valorar una possible futura intervenció arqueològica, es realitzaran uns sondeigs arqueològics que proporcionin informació suficient sobre la potència arqueològica de la part que resta per excavar.

Per tal de poder avançar en la recuperació del conjunt patrimonial i l’adequació d’aquest ampli sector de la part baixa de Tarragona, cal avançar en el coneixement científic del teatre a través de la recerca arqueològica i identificar el potencial de les zones annexes, per tal de dur a terme la correcta planificació de futur. L’excavació de l’hyposcaenae permetrà conèixer del tot aquesta part del monument i la realització d’uns sondeigs a la zona de l’àrea monumental annexa permetrà valorar en un futur l’abast de les intervencions arqueològiques que resten pendents en aquesta zona.
Redacció TT - 28/01/2020 - 09:52h
Juanjo
28/01/2020
19:06
Sería interesante que encontrasen un sarcófago egipcio, o quizás atlante...
TGN té un tresor
28/01/2020
13:28
El que sí en trobaran serà sota l'església de Sant Joan fins al carrer Gasòmetre. Allí on hi havia una floristeria al començament del carrer Gasòmetre, ara un edifici de pisos, s'hi veien unes escales de pedra que baixaven cap abaix.
Juanjo
28/01/2020
11:35
Este teatro ya no tiene solución; hace cien años estaba mejor que ahora.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.