La reforma del Museu del Port actualitzarà l'espai per continuar essent un referent cultural
L'actuació suposarà una inversió de 2 MEUR que es finançarà a través de l'1,5 % cultural
  
Durant l’any vinent 2020, i en paral•lel al programa d’actes del 150 aniversari del Port de Tarragona, es procedirà a la reforma i actualització de l’espai del Refugi 2 que actualment ocupa el Museu del Port.

El projecte de reforma del Museu, a partir d’una proposta dels arquitectes del Despatx Milà de Tarragona, consistirà en la rehabilitació integral de l’edifici amb una durada de 10 mesos que afectarà una superfície de 2.600 m² construïts i permetrà l'augment de la superfície expositiva en uns 600 m². Al mateix temps, el Museu del Port renovarà completament el relat expositiu de la mà de l’equip Ignasi Cristià i Iago Blasi encarregat de dissenyar la nova proposta museística bàsica.

Les obres que començaran a finals de febrer i que es preveu que finalitzin el novembre de 2020, obligaran a traslladar provisionalment una part de l’exposició del Museu a l’espai del Tinglado 2 del Moll de Costa.

El projecte de reforma de l’edifici preveu la millora de l'envoltant de l'edifici, la substitució de la coberta existent per millorar les capacitats tèrmiques del conjunt i la reforma dels espais interiors. La intervenció també consistirà en la instal.lació d’un sistema de climatització a tota la nau, inexistent fins al moment, per millorar la confortabilitat interior. També es preveu realitzar una reordenació de totes les oficines del Museu així com l'execució de nous espais d'emmagatzematge o per a la realització d'activitats dirigides i tallers.

Al mateix temps, es procedirà a la creació d’una museïtzació nova que posi en valor el patrimoni portuari i marítim del Museu i, a la vegada, incorpori nous formats participatius i espais. L’objectiu és que el nou Museu del Port de Tarragona continuï essent un referent cultural de la ciutat i de la demarcació amb una proposta més actual i mantingui, com fins ara, la seva activitat de memòria de les indústries del port i de conservació del patrimoni. La reinterpretació integral de l’espai, dels continguts i dels objectes de la col•lecció permetrà aconseguir una experiència de visita més completa i vivencial amb llenguatges i recursos més actuals.

L’objectiu del Port de Tarragona és fer coincidir la clausura del programa commemoratiu del 150è aniversari del Port amb la reobertura del Museu amb l’objectiu de deixar aquesta reforma integral a punt culminant de l’efemèride i com a llegat tangible del Port a la ciutat i al conjunt del territori.

Pressupost i finançament

El pressupost total de la reforma està fixat en 2,050 milions d’euros, dels quals 1,75 milions d’euros corresponen a la rehabilitació, i 300.000 euros a la museïtzació.

La reforma es finançarà a través d’una subvenció recentment atorgada al Port de Tarragona pel Ministeri de Cultura d’ 1,75 milions d’euros a través de l’1,5% cultural, i els restants 300.000 euros seran la despesa de l’ens portuari per a aquesta intervenció.

El projecte arquitectònic

La proposta arquitectònica de reforma integral de l’espai del Museu del Port és un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona. La proposta d’aquest equip d’arquitectes permetrà adequar el Refugi 2 als usos actuals i millorar la climatització, l’accessibilitat i la comoditat del Museu amb tres intervencions principals la substitució de la coberta, la millora de l’aïllament de l’edifici i la instal•lació de climatització.

La proposta també intervé en la millora dels espais interiors. El Museu mantindrà les dues plantes actuals però amb dues novetats: la incorporació d’un espai de recepció i benvinguda amb guarda-roba, serveis i botiga i la substitució de les dues escales existents d’accés a la planta superior per una de sola amb una balconada que actuarà com un mirador sobre l’exposició i permetrà una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis. El disseny també preveu incorporar 600 m2 nous al Museu que es destinaran a espais formatius, una sala de reserva i oficines.

Projecte museogràfic bàsic

El nou projecte museogràfic del Museu del Port consistirà en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna per als visitants.

Partint d’aquesta idea, l’equip format per Ignasi Cristià i Iago Blasi, ha elaborat la proposta bàsica en la qual apareix la creació d’un relat temàtic dividit en 4 grans temàtiques:

-La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explicarà la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona.

-En el següent espai, la temàtica girarà al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. Aquesta àrea, titulada ‘Fer- se a la mar’, entre altres continguts, oferirà una experiència interactiva de navegació a partir d’un simulador de pont de comandament.

-El tema del tercer àmbit ‘La vida al port’ comptarà amb una taula interactiva que convidarà a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní.

-Per finalitzar el Museu presentarà ‘Port i sostenibilitat’, un reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat con en el d’influència.

Nous espais sensorials

Una de les novetats més importants que incorporarà el nou relat del Museu del Port és un espectacle immersiu en el qual els sentits jugaran un paper important per oferir als i les espectadores l’oportunitat de veure i viure el Port des de l’interior.

El nou espai consistirà en una sala de 94 m2 amb una projecció de vídeo en una pantalla i de so de 360 graus que embolcallarà l’espectador amb imatges, sons i sensacions pròpies del dia a dia del port.

Nous objectes exposats

El nou relat del Museu també suposarà canvis en els objectes exposats. La principal novetat en aquest apartat és la incorporació de les restes arqueològiques d’embarcacions trobades recentment a la plaça dels Carros l’any 2012 arran de la construcció del pas sota les vies del tren.

Es tracta de dues embarcacions d’entre els segles XVII i XVIII de tipus gavarra d’uns 10 metres d’eslora i destinades a fer treballs portuaris relacionats amb els dragatges periòdics o reparacions.

Trasllat provisional

El pròxim mes de gener es procedirà al trasllat de les peces d’exposició del Museu del port a diferents dependències portuàries. La majoria de les peces es recol•locaran en el Tinglado 2 del Moll de Costa que fins ara estava destinat a allotjar les exposicions del Centre d’Art de Tarragona.

Un cop acabades les obres del Museu, el Tinglado 2 recuperarà la missió de ser un referent en la promoció i exposició de l’art contemporani com ja ho va ser en el passat i s’afegirà com a espai d’activitats dins de la programació cultural del Moll de Costa del Port de Tarragona.

20 anys d’història pròpia

El Museu del Port va començar a escriure la seva pròpia història l'any 2000. El magatzem de refugi construït al primer terç del segle XX va ser escollit com l'edifici idoni per exposar el fons patrimonial portuari, ja que oferia l'amplitud d'espai necessari per acollir una exposició àmplia amb peces de gran volum.

Durant els seus 20 anys de vida, s’estima que han pogut passar quasi mig milió de persones que han donat l’empenta i la força perquè entre tots hem fet possible que el Museu exposi, creï, ensenyi i doni a conèixer un patrimoni marítim i portuari de la nostra costa amb força vàlua històrica, emotiva i professional.

El llegat

El Museu ha aconseguit convertir-se en un espai cultural de referència a Tarragona. La seva tasca ha anat molt més enllà de la recuperació, restauració i memòria del patrimoni i ha organitzat desenes d’activitats adreçades a públic escolar, familiar i general en aquestes dues dècades de funcionament.
Redacció TT - 20/12/2019 - 10:44h
el rellotge del Moll
20/12/2019
20:32
A veure si hi col·loqueu una bona maqueta del rellotge del Moll. Sí, el que feien servir els treballadors del Moll.
Sempre ha estat un veritable símbol del Moll de Tarragona.
Jo vivia cap al final del carrer Apodaca i per saber l'hora sortia al balcó i mirava cap al rellotge.
i a,ixo? tranquils, no passa res!!!
20/12/2019
12:03
Una llamarada, de varios metros de altura, es visible durante toda la tarde y noche de hoy jueves en gran número de municipios y ciudades del Camp de Tarragona.Fuentes de la mencionada empresa indicaron que habían tenido problemas técnicos en la factoría, por lo cual se vieron obligados a quemar gases, que son los que se queman a la chimenea de seguridad, mientras se reinicia el proceso de la planta.
Después de tener el problema, la empresa avisó a Protecció Civil de la Generalitat. Añadió que no se trata de un «incidente grave». Reconoce que el resplandor fue visible desde kilómetros de distancia y lo atribuye a la niebla (y nubes bajas) que había sobre la zona del Camp de Tarragona
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.