La CUP considera un risc l'estructura metàl.lica del Teatre Romà
  
La CUP de Tarragona ha donat inici aquest matí a la campanya impulsada per la seva comissió de Grans Runes #PatrimoniEnPerill, dins la qual ha realitzat una roda de premsa per demanar una sèrie de mesures que permetin repensar el projecte museístic del Teatre Romà. La CUP ha denunciat que la intervenció compta amb “dos problemes bàsics”, com són el fet que es plantegés un projecte de museïtzació “sense haver excavat de manera íntegra la zona afectada i sense tenir en compte la potencialitat del seu entorn” i, especialment, la instal•lació de l’estructura metàl•lica en forma de càvea que, asseguren, “posa en risc les restes per l’oxidació del material”. Els anticapitalistes també han denunciat “la inacció del govern municipal, que malgrat conèixer el risc per un informe desfavorable, ha permès que el projecte tirés endavant”.

El regidor cupaire a l’ajuntament Jaume López ha posat en antecedents la recuperació d’aquestes restes arqueològiques que, tal i com a recordat, es conserven gràcies a la mobilització ciutadana que hi va haver als anys 70 per aturar un projecte de construcció privat el qual hagués suposat la fi de les restes. Aquest terreny és de titularitat pública des de fa 30 anys, i des de l’any 2000 que forma part del conjunt arqueològic de Tarragona declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. L’actual projecte museogràfic va ser presentat per la Generalitat l’any 2015 amb 711.587 euros de pressupost el qual tan sols incloïa l’excavació de les dues primeres càvees i la implantació d’una estructura metàl•lica.

Eva Miguel, membre de l’assemblea de la CUP i doctora en arqueologia, ha assenyalat que el 2016 la totalitat dels tècnics de l’Ajuntament de Tarragona van signar un informe que criticava la intervenció i en proposava una profunda reformulació. Qüestionava el model triat per l’arquitecte Toni Gironés i la Generalitat perquè no encaixava dins els paràmetres proposats per la UNESCO respecte aquest tipus d’intervencions. Miguel ha denunciat la “inacció del govern municipal, que s’escuda en la manca de competències per fugir d’estudi i no intentar aturar el projecte malgrat tenir l’informe que n’assenyalava les problemàtiques”. Miguel ha apuntat que la intervenció “significa la imposició d’un llenguatge diferent a tot el que s’havia fet prèviament a Tarragona a nivell museogràfic i pot suposar un precedent perillós per a accions futures”.

La portaveu Laia Estrada ha explicat les mesures que proposa la CUP respecte les restes arqueològiques del Teatre Romà. Des de la formació creuen que cal “estudiar la possibilitat i viabilitat de treure l’estructura metàl•lica amb Centre de Restauració de Béns Culturals de la Generalitat de Catalunya” així com “fer la excavació íntegra i no plantejar el projecte museístic al voltant de l’estructura que s’hi ha instal•lat”. També assenyalen el “clar problema de la inexistència de sinèrgies competencials”, ja que creuen que “falta de un veritable consorci de gestió del patrimoni”. Per últim, reivindiquen la posada en valor del potencial d’aquesta zona, “més enllà de les termes de Sant Miquel tenint en compte la trama suburbana i les restes tardorepublicanes” consideren que “és indispensable per la dignificació i la dinamització del Barri del Port”.
Redacció TT - 20/03/2019 - 15:42h
Sentit comú
21/03/2019
15:34
A veure, jo no simpatitzo amb la CUP ni per casualitat, però qualsevol persona amb dos dits de front veu que aquesta destrossa d'elements i estructura metàl·lics que van instal·lar al teatre romà no hauria de mantenir-se ni un segon més. És un desastre, qualsevol polític en un país normal hauria hagut de dimitir per incompetència. Estem molt mal acostumats aquí que qualsevol garrul que es fa dir polític en fa una de grossa i no passa res, i si no torneu a passar pel davant de les grades del circ a la plaça dels Sedassos. És difícil encertar quina decisió es va prendre amb més alcohol en sang.
es va deixar fer
21/03/2019
12:21
Ja ho va excavar la fàbrica d'olis Abaco quan s'hi va instal·lar. Va anar de poc que, després de marxar l'Abaco, ara no estigui el solar tot edificat.
almenys que algú digui quelcom
20/03/2019
22:31
Patrimoni en perill em sembla molt encertat. L'oposició sovint ni està i sembla que ni se l'e5spera.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.