el català, la llengua nostra.
06/10/2020
21:25
Sento molt dir "menys mal" enlloc de sort que o encara rai. Jo els hi pregunto llavors: què us feia mal?
Una cosa es prova, però el menjar i el veure es tasta.
En castellà tot es prova: el cotxe, el fricandó, el vi.
Estem envaïts de llengua castellana a totes hores, el cinema és tot doblat al castellà. Ens bombardegen amb publicitat majoritàriament castellana.
Tot i així anem fent. Si el català fos oficial com ho és a Andorra, l'aprendrien per collons.
És curiós, quan un número comença i acaba igual, li diuen número cap-i-cua. També sento, yo ya he plegado. Quan un treballador no fa la vaga li diuen esquirol.
>>>> el català, la llengua nostra.
07/10/2020
17:50
Si bé es cert que també el castellà ha adoptat alguns modismes catalans, podríem dir que està dins d'allò que es podria considera "normal". Fins i tot els anglesos (tant propis ells) han agafat paraules del llatí. No deixa de ser curiós que al paraigua li diguin "umbrella", paraula pròpia de l'italià. Però en la majoria d'idiomes, això és residual. En canvi en en català, cada cop més, adoptem paraules i girs propis del castellà, com si no hi hagués cap altra font en el món. El cas de l'"agòbiu" (i totes les seves variants verbals) tant freqüent en l'actualitat, ja resulta d'allò és vergonyós. - Gràcies per passar per aquí i comentar-ho.
M A P
11/10/2020
08:35
El català actual ha perdut gran part de la seva estructura sint`ctica (adopta la castellana) i prosòdica. Això sí, ha adoptat molta terminologia més o menys artificiosa de la que l'I.E.C. posa en circulació per a "allunyar-lo" del castellà.

Aprofito per saludar-te i celebrar que reprenguis la teva faceta d'articulista, Albert!
descobrir el valencià
11/10/2020
14:31
Farà més de 50 o 60 anys, no ho recordo exactament. Estava a València, la nit de la Vetlla de la Mare de Déu dels Desemparats. Pel carrers anaven els valencians/es caminant i feien sonar unes campanetes de ceràmica. Hi havien unes paradetes on venien aquestes campanetes. Vaig sentir com les anunciaven: compreu, compreu, campanetes a tres i quatre pessetes!
Em va sorprendre, no sabia que tenien idioma propi. Vaig dir: Òndia, si jo els entenc, si parlen com a Tortosa!
Albert Saludes >>> M A P
11/10/2020
20:45
Gràcies, Magí. Si bé cal aclarir que l'etiqueta d'articulista... em ve unes quantes talles gran. Em conformo en opinar en aquelles (poques) coses que em sembla que conec. Salutacions!
>>>> descobrir el valencià
12/10/2020
17:42
Jo també vaig tenir aquesta sensació durant els meus primers ays de la infantesa. I em va sobtar enacara més, quan em vaig assebentar de que "això també passava" a Alicante i a Castellón, enganyat per la seva fonètica del tot castellana.
Per cert, les campanetes en qüestió, eren de fang de color blanc i el jou de fusta de color vermell?
serrallo
17/10/2020
23:33
Sabíeu que a Castelló també tenen Serrallo. És al costat del Port i molta part d'ell és ocupat per un polígon industrial.
els han acostumat així
19/10/2020
14:55
El que passa és que a la nació valenciana no valoren prou els seu propi idioma.
Joanet
21/10/2020
19:59
Totes les llengües evolucionen i per moda o pel que sigui agafen alguna paraula escadussera d’altres llengües. Això passa tant en l’anglès, com en el francès, l’italià o el castellà. Són però poques paraules que solen ser preses les mateixes en tots els idiomes. Però en el català és diferent. No és evolució. El que passa és que s’està substituint de manera dramàtica pel castellà, tant amb gran quantitat de paraules com en sintaxi. Vindrà un dia que pretendre parlar català esdevindrà una bestiesa, tal com va passar a Alacant o Catalunya Nord. I és que les llengües que no tenen un estat que les protegeixi, totes, estan condemnades a desaparèixer.
té solució
23/10/2020
12:57
Doncs fem un estat. A la Unió Europea no es reconeixeran el nostre idioma fins que Andorra no en sigui membre.
ganes de parlar català
13/11/2020
13:22
A Espanya ens tenen ràbia perquè fem servir una altra llengua que diuen que no entenen. Això té solució, que vinguin a CAT i aviat l'entendran. Benvinguts!
L'any 2000 estava acabant el Camí de Sant Jaume a Galícia. Anava amb una colla i de sobte es para al nostre costat un jeep de la Guàrdia Civil que feia vigilància. Un dels dos Guàrdies Civils ens diu: Sou catalans? Us he sentit parlar en català. Puc parlar amb vosaltres? He estat dos anys a BCN i vaig aprendre a parlar el català. Ja tenia ganes de tornar a parlar en català. Vam estar uns deu minuts parlant i va continuar la vigilància tot content i satisfet.
ASC >>> ganes de parlar català
14/11/2020
10:54
Doncs aquella situació en la que vostè es va trobar, són d'aquella mena que et deixen una molt bona sensació i ens apropen els uns als altres. Molt al contrari de quan et trobes amb algun incult energúmen i autoritari que amb mala bava et deixa anar allò: ¡Hábleme en cristiano, que estamos en España! i que en sentir-ho, començaries a construir un mur per a aïllar-te d'aquesta mena de bàrbars.
mare i fill
21/11/2020
00:37
Conec el cas d'una mare que va anar a classes de català per poder entendre son fill quan tornava de l'escola. Ella volia que son fill sapigués català també, perquè el dia de demà viuria i treballaria a Catalunya.
em va passar a mi
22/11/2020
17:34
Fa uns 50 anys vaig viure 1 any a Canàries. Dormia en una fonda on vaig fer amistat amb treballadors de Telefònica. De tant en tant podia telefonar a casa gratis. Un vespre sopant en el bar de cada dia amb els de Telefònica, un d'ells em diu: "Aquí tienes un muchacho irlandés que dice que habla catalán".
Em vaig quedar sorprès. L'irlandès em pregunta: ets català? Li vaig dir, tot emocionat, que sí. Jo a Canàries només parlava castellà. Fins i tot vaig agafar l'accent canari. L'irlandès i jo ens vam posar a parlar en català enmig de gent que només parlava castellà. Va ser tot un espectacle. Resulta que aquest xicot irlandès sabia català perquè havia estat descarregant camions a Girona.
AS >>> em va passar a mi
25/11/2020
11:59
Veïeu? Una prova més de que conèixer més d'una llengua, ens aporta més possibiltats de relació amb la gent. Molt al contrari dels espanyols imperialistes i intolerants amb la resta de llengües que no siguin la seva pròpia.
llengua oficial
30/11/2020
13:50
M'agrada anar a Andorra perquè no hi ha cap problema de parlar en català. Em sento com a casa.
cat-cola
18/12/2020
14:28
https://emprenem.ara.cat/petites-mitjanes/cola-catalana-que-arrasa-Franca_0_1959404072.html
L'Eixerida et dóna vida
04/01/2021
23:55
Si vols beure l'aigua de la vida, beu aigua Eixerida!
aigua catalana
08/01/2021
20:49
https://ca-es.facebook.com/Eixerida